In het voetsporen van de Boeddha, voettocht langs de vier boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal.

De oudste pelgrimsroute in Azië, het pad dat de Boeddha zelf wees, werd eeuwenlang door miljoenen pelgrims gelopen - totdat het boeddhisme rond 1200 uit India verdween en deze voettocht in vergetelheid raakte. Met behulp van manuscripten van Chinese monniken reconstrueerde Maarten Olthof de route. Als pelgrim heeft hij in 2003 de duizend kilometer ervan door India en Nepal te voet afgelegd. Hij schreef hierover het boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’. Het boek is in het Engels vertaald onder de naam ‘Go without fear’ en in Amerika is het boek verfilmd onder dezelfde naam.

Maarten Olthof is ecoloog, schrijver en geëngageerd zenboeddhist. Regelmatig geeft hij lezingen en organiseert hij pelgrimstochten. Hij vertelt over het leven van Siddhartha – de Boeddha. Op zijn sterfbed raadde de Boeddha zijn volgers aan vier pelgrimsplaatsen te bezoeken. Het geheim is dat deze plaatsen in feite gaan over ons eigen leven! Als bioloog belicht Maarten opmerkelijke overeenkomsten tussen het boeddhisme en hedendaagse ecologische inzichten. Zo brengt hij de boodschap van Boeddha voor iedereen dichterbij.

In 1997 heeft Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal. Deze organisatie bouwt onder meer scholen, verstrekt studiebeurzen en heeft ’s werelds grootste zonneovenproject opgezet. De stichting bouwde in Nepal de eerste ecologische school, de Vajra Academy, wereldwijd erkent als ‘changemaker school’. In 2015 liep hij 2500 km van Utrecht naar Assisi om geld in te zamelen voor de wederopbouw van Nepal na de aardbevingen. Hiervan maakte de IKON de documentaire 'Zwerven met Franciscus'. 

Meer informatie op www.maartenolthof.nl

foto Maarten Olthof

Foto: Lucy Lambriex