Workshop 'Leven met Sterven' onder leiding van Irène Kaigetsu Bakker Sensei

 Je kunt je voor deze workshop alleen nog aanmelden voor de wachtlijst. 

Deel 1

“Lieverd, het leven is als sneeuw. Je kunt het niet bewaren!” (Herman van Veen)

Wat is onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en dood?’
Deze vraag zal centraal staan tijdens deze 2-daagse workshop in de zendo van Gretha Aerts Sensei in Rotterdam.


In deel 2 van “Leven met Sterven' zal het thema zijn: ‘Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven?’

Deelname aan deel 1 is voorwaarde om aan deel 2 deel te kunnen nemen.

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons zal ooit sterven. En daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn 'als de dood voor de dood'. Geconfronteerd met onze eigen vergankelijkheid of met de dood van dierbaren weten we ons vaak 'geen raad'.
Ontkenning van onze eindigheid levert echter niet minder angst op. Integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en 'ten volle' te Leven! Het accepteren van de eindigheid van het leven is niets anders dan het accepteren van ons leven zelf, nu!

Locatie Kanzeon Zen Centrum Rotterdam.

Noordsingel 168 3032 BK Rotterdam

Datum en tijden
13 april: 10.30 - 17.00 uur. En 's avonds de film 'Departures'
14 april: 10.00 - ca. 16.00 uur

Kosten
 € 125, reductie voor minder draagkrachtigen in overleg met de penningmeester: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maximaal aantal deelnemers van 25 is bereikt. Je kunt je alleen nog aanmelden voor de wachtlijst. 

Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan

WORKSHOP SHAKUHACHI

16 februari 2018 van 10‐12 uur

kosten: 15 euro

shakuhachi

Het Shakuhachi is een Japanse bamboe fluit. Het werd gebruikt door de Fuke stroming binnen het Zen Boeddhisme om Suizen te beoefenen (blazende meditatie)

Hélène Seiyu Codjo heeft de shakuhachi in Parijs (Frankrijk) gestudeerd. Sinds 2006 volgt zij regelmatig de masterclasses van Teruhisa Fukuda, Japanse grootmeester en leider van de Hijiri-kaï school. In januari 2013 heeft ze het Jun Shihan diploma met de naam Seiyu (HolyKindness) ontvangen van Teruhisa Fukuda. In november 2015 ontvangt ze van hem het Shihan (meester) diploma.

Op zaterdagochtend 16 februari geven we je de mogelijkheid om met dit bijzondere instrument kennis te maken. Tijdens de workshop leer je de juiste houding om de basisnoten van de shakuhachi te spelen. Door gevarieerde oefeningen geef je aandacht en ruimte aan je ademhaling. Je geest en lichaam werken muzikaal en spiritueel samen. Je maakt kennis met de Japanse muzieknotatie en je leert hopelijk je eerste noten te spelen. Het aantal plaatsen voor deze unieke kennismaking is beperkt tot acht en de eigenbijdrage bedraagt 15 euro.

Aanmelden kan bij paul van mechelen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Helene

 

Gastspreker Edel Maex ‐ De bereidheid om te kijken.

Donderdag 20 juni 19.45 – 21.30 uur

Edel Maex

Edel Maex is psychiater en hoofd van de stresskliniek in het VNA in Antwerpen, waar hij werkt met de methode van de Mindfulness Based Stress Reduction. Daarnaast heeft hij een zentraining gevolgd en verzorgt zenonderricht in Antwerpen en omgeving. Edel sluit in zijn beleving van zen het nauwst aan bij het onderricht van de hem zeer dierbare zenleraar Ton Lathouwers en Maha Karuna Ch’an.

Hij schreef diverse boeken waaronder:

  • Mindfulness. In de maalstroom van je leven
  • Een kleine inleiding in het boeddhisme
  • Wat mindfulness niet is...
  • De bereidheid om te kijken (zijn nieuwste boek)

Zie voor meer informatie www.levenindemaalstroom.be

6 donderdagavonden 18:00 – 19:30 uur

17 en 31 januari, 14 en 28 februari, 14 en 28 maart

Met Gretha Myoshin Jikai Aerts Roshi 

Kosten: 90 euro

 

In Zen is een van de belangrijke leermethoden het werken met koan. En vaak wordt er in een dharmales uitgegaan van zo’n koan verhaal. Ze lijken omgeven met een aura van moeilijk, een onbegrijpelijke puzzel, maar is dat zo? Een koan is een kort verhaal, waarin een ontmoeting plaats vindt, een gesprek gevoerd wordt, een verbeelding of een gedicht gebruikt wordt. In deze verhalen gebeurt iets, meestal tussen de Zenmeester en zijn leerling. Deze ontmoeting werkt transformerend; een moment van heelheid, inzicht, lichtheid en liefde voor het bestaan en mijn eigen leven.

In deze zes bijeenkomsten wordt er aandacht besteed aan wat koans zijn, hoe ermee te werken, de rol van de leraar hierbij. En we gaan er in de groep mee werken. Ik maak gebruik van koans uit de traditionele verzamelingen zoals de Mumonkan, Hekiganroku of Denkoroku, maar ook uit “Het Verborgen Licht” (The Hidden Lamp), een verzameling van 100 verhalen waarin vrouwen een grote rol spelen.

Klik hier om naar 'aanmelden' te gaan

 

 

Kanzeon Zen Centrum Rotterdam werkt met en bewaart enkele eerder door u aan ons verstrekte privé gegevens van u.

Sinds kort is de nieuwe wet over de privacy van kracht en vanzelfsprekend willen wij ons aan die wet houden.

 

Het is, niet alleen vanuit het oogpunt van de wet, voor u en ons van belang te weten welke gegevens wij van u hebben en wat we ermee doen.

 

Dat willen we graag inzichtelijk maken:

 

Voor zover van u ontvangen wordt uw voornaam, achternaam, e-mailadres, telefoonnummer en donatiegegevens van u bewaard.

 

Uw gegevens worden bewaard ten behoeve van de financiele administratie en verder alleen bewaard en gebruikt ten behoeve van het bevestigen en informeren over een activiteit waarvoor u zich heeft aangemeld.

 

U krijgt de Nieuwsbrief regelmatig per e-mail toegestuurd, tenzij u zich daarvoor eenmalig heeft afgemeld.

 Uw gegevens worden uitsluitend en alleen, en voor zover functioneel noodzakelijk, gedeeld met de staf (leraren / bestuursleden) van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam.

 

Mochten we gegevens willen delen met andere deelnemers (bv. op de deelnemerslijst van de Sesshin, zodat mensen met elkaar samen kunnen reizen) dan vragen we voortaan vooraf toestemming.

 

Bestuur van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam, juni 2018.

Dit wordt een pagina waar een aantal oefeningen komen

die behulpzaam zijn bij

- de meditatie-houding ,

- concentratie , ed.

plaatje van lego zendo met boeddhabeeld en zitkussenDe introductiecursus laat je kennismaken met zenmeditatie. De nadruk ligt op het vertrouwd raken met het meditatiekussen en de verhalen over zen.

 

Er is aandacht voor de geschiedenis en een aantal bekende anekdotes uit de zen-traditie. Ook wordt stilgestaan bij een aantal gebruiken in de zendo (meditatieruimte).

 

Klik hier om naar 'aanmelden' te gaan

 

De 8 bijeenkomsten worden voor een groot deel ingevuld met verschillende meditatie oefeningen en het bespreken van de ervaringen. Er wordt over de motieven om te mediteren gesproken en over wat je wel en niet kunt verwachten van je zenbeoefening in je dagelijkse leven. Wat betekent zen beoefenen?

 

Zazen (zitmeditatie) is een van de belangrijkste beoefeningen. Tijdens de gratis proefles / open avond wordt er aandacht besteed aan de meditatiehouding (op een kussen, een bankje of gewoon op een stoel). Verder bespreken we de mogelijke betekenis van meditatie voor ons dagelijks leven. 

 

Je maakt kennis om bewust en aandachtig in het leven te staan (mindfulness). Je ontdekt dat ideeen en kennis minder belangrijk worden en direct ervaren belangrijker wordt. Je ontwikkelt compassie, eerst voor jezelf en dan als vanzelf ook voor anderen. Je leert (meer) aanwezig te blijven in het moment en te handelen in de situatie.

 

De eerstvolgende gratis proefles / open avond is op dinsdag 15 januari 2019 van 18.00 tot 19.30 uur. Onder begeleiding van Joost Beving

De volgende gratis proefles / open avond is op donderdag 4 april 2019 van 18.00 tot 19.30 uur. Onder begeleiding van Paul van Mechelen

De introductiecursus start op dinsdag 22 januari  en duurt tot en met 19 maart (niet op 26 februari) van 18.00 tot 19.30 uur. Onder begeleiding van Joost Beving

De tweede serie introductieklassen start op Donderdag 11 april en duurt tot en met 13 juni 2019 (niet op 2 en 30 mei). Onder begeleiding van Paul van Mechelen

 

Donatie 90 euro.

 

 

Een levende praktijk

Kanzeon Zen Centrum Rotterdam staat in de traditie van Maezumi Roshi, een Japanse zenmeester die het zenboeddhisme in de zestiger jaren van de vorige eeuw naar het Westen bracht. Hij is stichter van de White Plum Asanga. Sindsdien is het al door twee generaties zenmeesters tot aan Gretha Myoshin Aerts doorgegeven en opnieuw vormgegeven binnen onze westerse cultuur.

Home page - you can disable this part for menu item in Extensions -> Template Manager -> JM-Template -> Basic Settings -> Disable component.

 

homepage disablecomponent

Het ideaal van het zenboeddhisme komt tot uitdrukking in de persoon van Kanzeon.

Iemand die midden in de wereld staat en niet alleen aan het eigen welzijn denkt, maar ook het welzijn van de ander, de anderen en de wereld voor ogen heeft.

Er is een besef dat wij allen onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn en van elkaar afhankelijk.