Marli Lindeboom is een van de begeleiders die bij Kanzeon Zen Centrum Rotterdam de Introductie I verzorgen.

Na het lezen van 'Dansen in het duister' van Niko Tydeman kwam ik in 1999 bij Zen Rotterdam terecht en voelde me thuis bij het gaan en blijven gaan van het zen-pad: het directe ervaren en alles-zo-laten. Aanwezig blijven bij wat zich voordoet en niet ingrijpen. Mezelf leren kennen tot in alle uithoeken en de weelde van het mezelf vergeten. Het relatieve en het absolute, het lichter worden bij het verinnerlijken hiervan (en dat soms weer kwijt zijn.....), illusies doorzien en erom grinniken (niet altijd....).

Prachtige teksten, verwarrende teksten en eeuwenoude teksten, zo actueel. Werkelijk zien dat lijden onderdeel van het leven is, dat alles van aard verandert, en dat alles met alles verbonden is. Wat een boeiend pad om te gaan.

En wat fijn om dat pad samen met anderen te gaan, ieder op zijn/haar eigen wijze.

 

Joost Beving is een van de mensen die de laatste jaren de zaterdagmiddag in Shofukan heeft georganiseerd en begeleid. In 2012 is hij begonnen met de studiegroep Wat is Zen !, nu omgedoopt tot Introductie II: Wat is Zen !

In 2011 legde hij de gelofde van thuisloosheid af, ten overstaan van zijn zenleraren Niko Tydeman en Gretha Aerts. Het zitten op een meditatiekussen vormt al twintig jaar een inspiratie in zijn leven. In het dagelijks leven is hij echtgenoot en vader van twee kinderen, en docent aardrijkskunde en filosofie op een middelbare school.

Het is vooral de down-to-earthbenadering van het zenboeddhisme die mij aantrekt. Ik zoek een bevrijde manier van leven. Voor mij betekent dat vooral het leren kennen van een ander perspectief op de dingen. Onze beoefening leert me vooral de enorme schoonheid van alles om me heen te ervaren. Aan de andere kant kan de gevoeligheid voor het lijden in de wereld op bepaalde momenten ook behoorlijk toenemen. Dat is iets waar we in onze beoefening mee proberen te blijven zitten.