Beste mensen,

Sinds gisteren het beleid in Nederland is aangepast en de richtlijnen van het RIVM aangescherpt zijn voor de komende weken, is het m.i. van belang dat we als Kanzeon Zencentrum Rotterdam daar ook op reageren en een standpunt in innemen.

In eerste instantie maakte ik me zelf niet zo druk en had besloten dat als ik ook besmet zou worden, ik me terug zou trekken tot dat het over zou zijn. Het leek allemaal nog steeds ver weg. Inmiddels is het wat dichter bij gekomen doordat een bekende met zijn gezin al door een 'corona-periode' heen is gegaan. Daardoor realiseer ik me inmiddels ook meer mijn  verantwoordelijkheid in contacten met mensen die erg kwetsbaar zijn en voor wie het virus levensbedreigend kan zijn. Daarbij opgeteld, dat we gisterenmiddag, vanuit de Nederlandse samenleving worden opgeroepen mee te werken aan de maatregelen die vanuit de inschattingen van het RIVM zijn geformuleerd. Eén daarvan is de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken en weg te blijven van groepen mensen; wat voor mijzelf niet zo eenvoudig is als ik 2 keer per week met de trein reis en we daarnaast in de Zendo (en vooral ook de theeruimte) meerdere keren per week een situatie creëren met mensen dicht op elkaar die van allerlei plekken in de samenleving komen.

Vanochtend heb ik met Marli en Leo en de voorzitter van het bestuur overlegd en daar is de beslissing uit voortgekomen dat de komende tijd, tot eind deze maand, onze beoefening niet zal plaatsvinden in de Zendo aan de Noordsingel.

Dat is nogal een fors besluit, maar het lijkt in de huidige situatie, waarin we gevraagd worden mee te werken voor het grotere belang, een goed besluit.

In onze beoefening van de dharma, waar het uiteindelijk gaat over hoe te handelen op een heilzame en ondersteunende wijze, denk ik dat we mee moeten werken in dat wat de overheid vraagt.

Het is niet een maatregel waar ik vrolijk van word, maar het betekent niet dat we niet meer gezamenlijk onze beoefening kunnen doen. We kunnen nog steeds samen zitten, ook al is dat niet in dezelfde ruimte. Samen zitten, op dezelfde tijd, is wat veel mensen over de hele wereld doen.
Daarnaast is het een interessante vraag om ook te kijken welke mogelijkheden deze periode en deze situatie ons bieden.

Dit weekend ga ik me verdiepen in de mogelijkheid van 'Zoomen' en 'Skypen'. wat gelegenheid geeft tot virtuele bijeenkomsten. Dat is iets wat we zouden kunnen uitproberen; met een dharmales of voor daisan op de avonden van de verschillende doorgaande groepen.
Ik hoop dat jullie mee willen doen aan deze beslissing, als sangha die gezamenlijk de dharma beoefent en zorg wil dragen.
Maandag zal ik nog een volgend bericht uitsturen over hoe we via Zoom of Skype contact zouden kunnen hebben.
Mocht de hele situatie rondom Corona veranderen, dan spreekt het voor zich dat we kijken hoe daarop weer te reageren.

Met een hartelijke groet en voel je vrij voor een reactie,

Helma Jifu