Rotterdam
Overige zenactiviteiten
Wandelen in het Kralingse Bos
`Zonder verstrikt te raken in namen, voorkeuren en afwijzen.
Zoals een vis het water niet scheidt,
Zoals een vogel de lucht niet doorklieft,
Zo is het Bos één met onze voeten, hoofd en longen.’
Elke 4e zaterdag van de maand, tussen 13 en 15 uur, kun je aansluiten voor een wandeling in het Kralingse Bos, begeleid door Leo Sumitra Sensei. Op de heenweg zijn we in stilte, op de terugweg kan er ook gepraat worden. We lopen via het Hazenpad en het Naaldbomenpad en starten om één uur ‘s middags bij ‘de Eekhoorn’, Prinses Beatrixlaan 24. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden.
22 februari
22 maart
26 april
17 mei
28 juni
Workshop Big Mind
Een aantal keer per jaar wordt er op zaterdagochtend een workshop (reeks) aangeboden waarin wordt gewerkt met de methodiek van Big Mind, ontwikkeld door Genpo Roshi, opvolger van Maezumi Roshi (zie traditie&lineage). In deze methode van werken worden ‘innerlijke stemmen’ actief uitgenodigd om zich uit te spreken, waardoor we helder inzicht kunnen verwerven over wat ons hindert of zelfs blokkeert. Daardoor kunnen we in contact komen met ruimtes in onszelf waar vermogens en talenten zich kunnen ontvouwen. Uniek aan Big Mind is dat het ook gelegenheid biedt om ‘transcendente stemmen’ als compassie en wijsheid te verkennen en het onbegrensde ervan te ontdekken, ver voorbij wat we als individueel persoon kunnen bevatten. We zien deze methode als een welkome aanvulling op de reguliere zazen.
De workshops zijn onder begeleiding van Paul Ryozen van Mechelen.
Workshop – Zen en het lichaam
Veelal voorafgaand aan een zazenkai, organiseren we een workhop Yoga onder leiding van Sandra Getsuren (kalender). Met behulp van ontspannings-oefeningen leren we waarnemen wat voelbaar is in het lichaam en hoe we ademen. De oefeningen zijn eenvoudig en bedoeld om het lichaam los te maken ter voorbereiding op de juiste zithouding. Ze worden op een kalme en rustige wijze aangeboden en zijn voor iedereen goed te volgen.
Studieklas Groot Prajna Pãramitã Hart Soetra
De Prajnapāramitā-literatuur is een belangrijke, inspirerende en rijke bron voor het Mahayana Boeddhisme en haar beoefening. Pāram itā betekent voorbij gegaan, dat wat alles overstijgt. ‘De andere oever’ is een andere mogelijke vertaling. We kunnen het omschrijven als een groots inzicht dat voorbij alle kennis gaat (of: ‘… dat de andere kant bereikt’). Het bereiken van de overkant is voor iedereen mogelijk als we de rivier vol illusies, gehechtheden, wensen, verlangens en verwarringen maar willen oversteken. De spirituele en intellectuele erfenis van Zen begrijpen we beter en plaatsen we in een heldere context als we de Prajnapāramitā Sutra’s bestuderen en reciteren; een veertigtal teksten (o.a. Diamant- en Hart-Sutra) dat gericht is op het realiseren van Kennis, Wijsheid en Ultiem Inzicht (Prajna). Ze hebben ‘Perfectie van Inzicht’ als onderwerp, behoren tot de oudste Mahayana-teksten en zijn geschreven in het Sanskriet gedurende de eerste eeuwen van onze jaartelling. Het is niet voor niets dat deze Soetra’s de moeder van alle Boeddha’s en bodhisattva’s wordt genoemd. Ze zijn de bron van alle kennis en verdiensten en uiteindelijk de ware bevrijding voor ieder mens. In het meest belangrijke en centrale deel uit de Prajnapāramitā, een tekst van 8000 verzen, wordt ‘de ultieme wijsheid’ of ‘het uiteindelijke inzicht’ op velerlei manieren beschreven en bezongen, met name in het Groot Prajna-pāramitā Hart Soetra, dat centraal staat in deze studieklas.
Opzet:
10.00 uur - Zazen (optioneel)
10.30 uur - thee en inloop andere deelnemers
10.45 uur - Introductie en toelichting van het voorliggende onderwerp
11.00-12.00 uur - Lezen van teksten en interactief gesprek
De studieklas wordt geleid door Willem Mumonkan Sensei.
Data: Zaterdag 8 maart, 22 maart, 5 april, 19 april
Donatie: 15 euro of abonnement
Aanmelden voor Workshop
Vul het formulier in om je aan te melden voor een van de workshops. Na betaling is je aanmelding compleet.