top of page
WSsel2_12_edited.jpg

Zenweg

De zenweg is een hoogst individuele aangelegenheid. Je kunt om uiteenlopende redenen gemotiveerd zijn om zen te beoefenen. Je kunt belang hebben bij de positieve effecten van meditatie of een knagend gevoel hebben dat er toch méér is in het leven. Of misschien ben je gewoonweg nieuwsgierig naar wat een boeddhistisch levenshouding in de praktijk zou kunnen betekenen. De gemene deler is misschien wel het verlangen om te ontdekken wat er– te midden van de hectiek van ons dagelijks leven – écht toe doet!


Ieders pad is verschillend en de variatie aan zenstudenten is opmerkelijk. Maar het individuele van de zenweg, gaat zeker niet over het buitensluiten van de ander. Het is juist het inclusieve, waar het in de zen om gaat. De waardering voor de verschillen.


Na een introductie te hebben gevolgd en inmiddels al een tijdje meedraaiend in het reguliere programma, ontdek je misschien dat meditatie en meedoen in het zencentrum meer en meer ook in je dagelijks leven impact krijgt. Je krijgt nieuwe ideeën aangereikt, suggesties om invulling aan je beoefening te geven en om ook thuis te mediteren en te beoefenen. Gaandeweg ontwikkel je een innerlijk kompas dat richting geeft voor je leven van alledag. Er ontvouwt zich langzaam een 'zenweg'. Op die zenweg kan het verlangen groeien om je betrokkenheid en toewijding meer expliciet te maken. Er zijn daarvoor een aantal momenten te onderscheiden. Natuurlijk is het aan eenieder zelf om wel of niet een keuze te maken voor deze expliciete stappen.


Shoken

Wanneer je de wens hebt om je op je zenweg intensiever te laten begeleiden door de leraar, kun je hem/haar vragen of je leerling mag worden. Met zo’n verzoek nodig je de leraar uit tot een wat directere bemoeienis met je doen en laten op je zenweg.  Op dat verzoek krijg je een mondelinge uitleg van de leraar over hoe dat er wat haar/hem betreft uit kan zien. Wanneer de leraar instemt met je verzoek, volgt een korte en persoonlijke Shoken ceremonie. Hierin spreken leerling en leraar hun vertrouwen naar elkaar uit.


Jukai

Wanneer je de wens hebt om je toewijding aan het boeddhistische pad te verdiepen, kun je de leraar vragen of je Jukai mag ontvangen, wat letterlijk betekent: het ontvangen van de leefregels. Daarmee geef je aan je leven vorm te willen geven als het leven van de Boeddha (een verlichtend leven), de Dharma (de leer) en de Sangha (de gemeenschap van beoefenaars) en daarvoor de 16 boeddhistische geloftes te gebruiken. We spreken ook wel van toevlucht nemen. Tijdens een jukai-ceremonie, geef je publiekelijk te kennen de leefregels als leidraad te willen nemen voor je leven.


Je bereidt je voor op de ceremonie door een klein boeddhistisch kleed  (Rakusu) te maken dat je voortaan tijdens je zazen zult dragen  en je bestudeert, in samenspraak met de leraar,  de geloftes en enkele voorbereidende teksten. Verder maak je een document (Kechimyaku) met de opvolgingslijn van boeddhistische meesters, van Shakyamuni Boeddha tot het heden, waarop onderaan de boeddhistische naam wordt bijgeschreven, die je tijdens de ceremonie ontvangt.


Shukke Tokudo

In sommige gevallen geeft een sanghalid na jarenlange beoefening aan om ook de geloftes van thuisloosheid te willen ontvangen en Shukke Tokudo te doen (ceremonie van thuisloosheid). Tijdens deze ceremonie geef je aan dat je Boeddha, Dharma en Sangha als geheel leidend voor jouw leven ziet. Als je leraar op je wens ingaat, bereid je je voor op deze stap in overleg met hem/ haar.

bottom of page