helma a

Helma Jifu Vulink (1956, Amsterdam) begon in 2003 met haar Zenbeoefening in het klooster ZenRiver in Groningen bij Tenkei Roshi.

Zij studeerde aan de Theateropleiding van de Hogeschool der Kunsten in Amsterdam en vanuit haar eigen bedrijf is zij werkzaam geweest als actrice en docent, waarvan een belangrijk deel op het gebied van training in communicatie. Inmiddels moeder van twee volwassen kinderen, kwam ze in 2006 als vaste bewoner bij Zen River. Een jaar later volgde haar monastieke inwijding.

In het klooster heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de dagelijkse bereiding van de maaltijden en het begeleiden van nieuwkomers in het residentiële programma. In 2014 ontving zij dharma transmissie. Een jaar later is zij officieel erkend door de Soto School nadat zij de daarvoor vereiste tempeltraining en ceremonies in Japan had voltooid.

Helma Jifu heeft uitgebreide ervaring in de vier trainingselementen (zazen, ritueel, literatuurstudie en Bodhisattva-activiteit) die door Tenkei Roshi zijn ontwikkeld. Ook heeft zij het volledige koancurriculum voltooid zoals Maezumi Roshi en Genpo Roshi dat hebben doorgegeven. Sinds januari 2018 woont zij op de Zen Boat in Groningen en draagt daar zorg voor het dagelijks meditatieprogramma. Een half jaar eerder begon ze haar lestaken op de maandagavonden in Kanzeon Zen Centrum Rotterdam.