helma a

Helma Jifu Vulink Sensei is sinds februari 2020 spiritueel leider van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam waar zij vanaf 2017 als leraar aan verbonden is. Zij begon in 2003 met haar Zen-beoefening in het boeddhistische klooster Zen River in Groningen, waar ze in 2006 ging wonen, leerling werd van Tenkei Coppens Roshi, en een jaar later Shukke Tokudo ontving.

Daarvoor was zij, na een studie aan de Theateropleiding van de Hogeschool der Kunsten jarenlang werkzaam als acteur en co-trainer. In de vele communicatie trainingen die zij deed lag de focus steeds bij het onderzoeken van de vraag hoe we communiceren en contact maken, zowel op de  theatervloer, in ons werkzame leven, als in ons dagelijks leven thuis. Dat bracht haar op het spoor van lichaamsgericht tantrisch werk en verschillende vormen van meditatie, hetgeen haar uiteindelijk bij het zenboeddhisme bracht; verstild zitten, naar binnen kijken, persoonlijk onderzoek in resonans met wat werkelijk waar is, en ingebed en gedragen in een eeuwenoude rijke traditie. Het werd voor haar de weg die haar – steeds opnieuw –  richting geeft.

Gedurende de jaren in Zen River heeft Helma Jifu de kracht van zen leren kennen binnen de context van vier trainingselementen, te weten zazen, ritueel, literatuurstudie en Bodhisattva-activiteit. Deze vier elementen bieden een helder kader om ervaringen opgedaan in meditatie  mee te nemen en te oefenen in het dagelijks leven.

Ook heeft zij het volledige koan-curriculum voltooid zoals Maezumi Roshi en Genpo Roshi dat hebben doorgegeven. In 2014 ontving ze dharma transmissie en nadat zij de daarvoor vereiste tempeltraining en ceremonies in Japan had voltooid, werd haar transmissie een jaar later formeel erkend door de Soto School.

In januari 2018 verhuisde zij naar de Zen Boat in het centrum van Groningen. Sindsdien draagt zij daar bij aan het dagelijks meditatieprogramma.

Vanaf 2020 heeft ze in de Rotterdamse Zendo van maandag t/m woensdag en maandelijks een weekend een tweede verblijfsplaats gevonden. Dat vergemakkelijkt het contact met de Rotterdamse sangha en creëert meer mogelijkheid voor individuele begeleiding en gezamenlijke studie of werk.