Formele Zentraining

Voor zen beoefenaren, die zich dieper willen verbinden met hun spirituele pad, zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder zetten we ze op een rij.

 

1. Shoken

Je hebt de wens om je op je pad te laten begeleiden door een leraar.

De eerste stap is te vragen of hij/zij je leraar wilt worden.

Tijdens de korte en persoonlijke Shoken ceremonie,  spreken leerling en leraar hun vertrouwen uit in elkaar en in het samen gaan van de zenweg.

Een kleine ceremonie bezegelt deze wens

 

2. Jukai

Je hebt de wens om de Zen Boeddhistische geloftes te ontvangen.

Hiervoor zijn de volgende onderdelen van belang.

  • Het maken van een zwarte Rakusu. Informatie Jacky Demmes: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Enveloppe voor de Rakusu
  • Twee Kechimyaku’s.

Een document is de traditionele met de namen van de voorouders volgens de officiele traditie . Op het tweede document worden de namen geschreven van de vrouwen, die een rol gespeeld hebben vanaf de tijd van Boeddha tot nu toe. Op beide documenten vult de leraar aan het eind jouw naam in, als een nieuwe schakel, die de leer van de Boeddha levend wil houden.

  • Tijdens de Jukai ceremonie spreekt de student de intentie uit om de geloftes als

   beoefening te willen zien en te onderzoeken in het dagelijkse bestaan.

   Je krijgt een boeddhistische naam. Vanaf dat moment draagt de student tijdens de meditaties deze zelfgemaakte Rakusu.

  • Voor deze gelegenheid geeft de leerling een donatie (suggestie 100 euro) persoonlijk aan de leraar.
  • 25 euro voor onkosten sangha.

 

3. Shukke Tokudo

Het komt ook voor dat sanghaleden na geruime tijd van zen-beoefening, aangeven een nog dieper commitment te willen maken om de ´boeddhaweg´ te gaan en naast de 16 geloften, zich ook te willen wijden aan de drie geloftes van thuisloosheid. Je kunt je leraar vragen daartoe Shukke Tokudo te mogen ontvangen.

Shukke betekent thuisloos. Tokudo betekent ceremonie. Tijdens deze ceremonie spreek je uit te willen leven als ‘Unsui’; ‘wolk en water’. Wat volgt is oefening en onderzoek naar thuisloosheid in alle facetten van je leven. Je geeft in deze ceremonie aan dat je Boeddha, Dharma en met name ook Sangha als leidend voor je leven ziet.

Als je leraar op je wens ingaat, bereid je je voor op de ceremonie in overleg met hem/ haar. Je maakt zelf een boeddhistisch kleed, een o’kesa, en schaft het bijbehorende gewaad aan.