Beste mensen,

Sinds gisteren het beleid in Nederland is aangepast en de richtlijnen van het RIVM aangescherpt zijn voor de komende weken, is het m.i. van belang dat we als Kanzeon Zencentrum Rotterdam daar ook op reageren en een standpunt in innemen.

In eerste instantie maakte ik me zelf niet zo druk en had besloten dat als ik ook besmet zou worden, ik me terug zou trekken tot dat het over zou zijn. Het leek allemaal nog steeds ver weg. Inmiddels is het wat dichter bij gekomen doordat een bekende met zijn gezin al door een 'corona-periode' heen is gegaan. Daardoor realiseer ik me inmiddels ook meer mijn  verantwoordelijkheid in contacten met mensen die erg kwetsbaar zijn en voor wie het virus levensbedreigend kan zijn. Daarbij opgeteld, dat we gisterenmiddag, vanuit de Nederlandse samenleving worden opgeroepen mee te werken aan de maatregelen die vanuit de inschattingen van het RIVM zijn geformuleerd. Eén daarvan is de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken en weg te blijven van groepen mensen; wat voor mijzelf niet zo eenvoudig is als ik 2 keer per week met de trein reis en we daarnaast in de Zendo (en vooral ook de theeruimte) meerdere keren per week een situatie creëren met mensen dicht op elkaar die van allerlei plekken in de samenleving komen.

Vanochtend heb ik met Marli en Leo en de voorzitter van het bestuur overlegd en daar is de beslissing uit voortgekomen dat de komende tijd, tot eind deze maand, onze beoefening niet zal plaatsvinden in de Zendo aan de Noordsingel.

Dat is nogal een fors besluit, maar het lijkt in de huidige situatie, waarin we gevraagd worden mee te werken voor het grotere belang, een goed besluit.

In onze beoefening van de dharma, waar het uiteindelijk gaat over hoe te handelen op een heilzame en ondersteunende wijze, denk ik dat we mee moeten werken in dat wat de overheid vraagt.

Het is niet een maatregel waar ik vrolijk van word, maar het betekent niet dat we niet meer gezamenlijk onze beoefening kunnen doen. We kunnen nog steeds samen zitten, ook al is dat niet in dezelfde ruimte. Samen zitten, op dezelfde tijd, is wat veel mensen over de hele wereld doen.
Daarnaast is het een interessante vraag om ook te kijken welke mogelijkheden deze periode en deze situatie ons bieden.

Dit weekend ga ik me verdiepen in de mogelijkheid van 'Zoomen' en 'Skypen'. wat gelegenheid geeft tot virtuele bijeenkomsten. Dat is iets wat we zouden kunnen uitproberen; met een dharmales of voor daisan op de avonden van de verschillende doorgaande groepen.
Ik hoop dat jullie mee willen doen aan deze beslissing, als sangha die gezamenlijk de dharma beoefent en zorg wil dragen.
Maandag zal ik nog een volgend bericht uitsturen over hoe we via Zoom of Skype contact zouden kunnen hebben.
Mocht de hele situatie rondom Corona veranderen, dan spreekt het voor zich dat we kijken hoe daarop weer te reageren.

Met een hartelijke groet en voel je vrij voor een reactie,

Helma Jifu

Workshop Leven met sterven (deel 2) verplaatst naar na de zomer

Ivm het Coronavirus is de workshop uitgesteld. Zodra een nieuwe datum bekend is, posten we dat hier. 

´Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?`

 Zaterdag ... 10.30 - 17.00

Zondag ... 10.00 - ca. 16.00

Irene Kaigetsu Bakker Sensei

 Zie Workshop Leven met sterven 

Oprichter van de Kanzeon Zen Centrum Rotterdam Niko Tenko Tydeman Roshi laat weten dat van nu de website www.mystieknetwerk.nl toegankelijk is.

Deze website biedt een verzameling teksten, gedichten, beschouwingen, muziekfragmenten, die een antwoord geven op de vraag: wat is de mystieke bron van religie? De citaten worden begeleid met een korte inleiding of commentaar.

Over de website zegt Niko: "Met deze website wil ik blijven staan bij het inwendige van de religiositeit, bij datgene wat niet altijd zichtbaar is, wat subjectief, persoonlijk, individueel is, hoewel dit persoonlijke, subjectieve blijkbaar ook gedeeld wordt met anderen, waardoor het toch weer een bepaalde mate van algemeenheid of objectiviteit kent. Zo kent de mystiek zijn eigen vorm van wetenschappelijkheid."

Het Herfstnummer van het Kanzeon Schrift is verschenen.

Zie deze link voor de nieuwe uitgave.

En deze link voor een overzicht van alle uitgaven.

 

01zendo

 

 

 


 
 

 

 

 

 

 

 

Wil je onze mooie ruimte huren?

In Rotterdam-Noord, op dertien minuten lopen van het Centraal Station kunt u de ruimte van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam huren voor passende activiteiten. U kunt daarbij denken aan yoga-, mindfullness en meditatiecursussen en aanverwante spirituele activiteiten en coachingsgesprekken. Het gebouw bestaat uit twee zalen die ruimte bieden aan maximaal dertig personen. Beide ruimten, de koffie- en theeruimte en de cursusruimte, bevinden zich op de begane grond en worden alleen tegelijkertijd verhuurd.

Kanzeon Zencentrum Rotterdam straalt een sfeer uit van aandacht, zorgvuldigheid en toewijding in ruimtes, die met professionaliteit, goede smaak en liefde verbouwd zijn. De ruimte is tegen een redelijke vergoeding te huur op de momenten dat wij het zelf niet gebruiken. - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.