Gezien de meest recente richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM alsook de adviezen van Boeddhistische Unie Nederland, heeft het bestuur van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam afgelopen week besloten de zendo in beperkte mate open te stellen voor meditatiebijeenkomsten per 6 juli 2020.
In het belang van de veiligheid en gezondheid van de sangha-leden alsook onze huurders, was het opstellen van een veiligheidsprotocol noodzakelijk en vereist. Dit protocol alsook de details m.b.t. de openstelling van de zendo zijn te vinden op onze website en wel op de pagina Coronaprotocol  Wij raden iedereen aan dit protocol goed te lezen alvorens naar de zendo te komen.

 We zijn 6 weken verder sinds we de deuren sloten van de Zendo aan de Noordsingel en inmiddels leven we in een andere wereld. Met nieuwe woorden, nieuwe omgangsvormen, op zoek naar een 'nieuw normaal'. Ik geloof niet dat eerder in de moderne tijd de notie van veranderlijkheid zich zo indringend heeft aangediend en zonder uitzondering iedereen aangeraakt heeft.


Na de overdracht in februari zou ik me gaan richten op de grote uitdaging in Rotterdam en ik verheugde me er op de sangha in levende lijve vaker tegen te komen. Als gevolg van Corona, bleef mijn post toch nog even Groningen enheb ik inmiddels onverwacht veel ervaring opgebouwd in contact op afstand, online. Het actuele online programma vind je hier

Maar het is toch ook mooi om via andere wegen het ‘Rotterdamse’ te ervaren. Ik voel veel waardering over hoe we ons direct zijn gaan beraden over ‘wat nu?’ samen met de andere leraren Marli Daigen en Leo Sumitra. Én ook samen met de steun van het bestuur. In een mum van tijd en voor we het wisten vonden we onszelf en de meeste sanghaleden op de vaste avonden achter het computerscherm. Dat gold als bijna vanzelfsprekend voor de doorgaande groepen. En zelfs ook voor een tiental nieuwkomers die halverwege de introductiecursus overstapten en inmiddels samen in een nieuwe vervolgcursus verder gaan. En voor degenen die zich wat minder geroepen voelden tot online bijeenkomsten, houden we zoveel mogelijk contact via telefoon, email en persoonlijk Zoom gesprek op afspraak.

In groepen en individueel lieten we ons inspireren door de dharma en vonden we steun en richting voor de pijn en onzekerheid. Want die is er wel degelijk. Sommigen hebben nadrukkelijker te maken met het virus en de consequenties ervan dan anderen, qua gezondheid, in het gezin, bij familie en vrienden of op het werk. Ook als het erom gaat of er nog werk zal zijn in de toekomst. Maar dat we weinig idee hebben hoe het verder zal gaan en waar dit eindigt, geldt voor ons allemaal. Het is onzekerheid alom. En daarom is het, juist in deze tijd, de uitdaging om het vermogen van de drie juwelen, Boeddha, Dharma en Sangha aan te spreken; en dat doen we samen. Dus schroom niet om contact te zoeken met de leraren waar je je thuis bij voelt, maar ook met elkaar.

Verder zie ik er naar uit om elkaar weer op de Noordsingel te ontmoeten en dat geldt ook voor Marli en Leo. We missen jullie en de beoefening samen in de Zendo. Ik wens jullie alle goeds en gezondheid toe en blijf goed voor jezelf zorgen. 

Helma Jifu Vulink

 

Oprichter van de Kanzeon Zen Centrum Rotterdam Niko Tenko Tydeman Roshi laat weten dat van nu de website www.mystieknetwerk.nl toegankelijk is.

Deze website biedt een verzameling teksten, gedichten, beschouwingen, muziekfragmenten, die een antwoord geven op de vraag: wat is de mystieke bron van religie? De citaten worden begeleid met een korte inleiding of commentaar.

Over de website zegt Niko: "Met deze website wil ik blijven staan bij het inwendige van de religiositeit, bij datgene wat niet altijd zichtbaar is, wat subjectief, persoonlijk, individueel is, hoewel dit persoonlijke, subjectieve blijkbaar ook gedeeld wordt met anderen, waardoor het toch weer een bepaalde mate van algemeenheid of objectiviteit kent. Zo kent de mystiek zijn eigen vorm van wetenschappelijkheid."

Het Herfstnummer van het Kanzeon Schrift is verschenen.

Zie deze link voor de meest recente uitgave.

Zie deze link voor een overzicht van alle uitgaven.

 

01zendo

 

 

 


 
 

 

 

 

 

 

 

Wil je onze mooie ruimte huren?

In Rotterdam-Noord, op dertien minuten lopen van het Centraal Station kunt u de ruimte van Kanzeon Zen Centrum Rotterdam huren voor passende activiteiten. U kunt daarbij denken aan yoga-, mindfullness en meditatiecursussen en aanverwante spirituele activiteiten en coachingsgesprekken. Het gebouw bestaat uit twee zalen die ruimte bieden aan maximaal dertig personen. Beide ruimten, de koffie- en theeruimte en de cursusruimte, bevinden zich op de begane grond en worden alleen tegelijkertijd verhuurd.

Kanzeon Zencentrum Rotterdam straalt een sfeer uit van aandacht, zorgvuldigheid en toewijding in ruimtes, die met professionaliteit, goede smaak en liefde verbouwd zijn. De ruimte is tegen een redelijke vergoeding te huur op de momenten dat wij het zelf niet gebruiken. - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.