MAANDAGAVOND

Wekelijks is er onder leiding van Helma Jifu Sensei een ZOOM-bijeenkomst tussen 19.30 en 21.15 uur, je ontvangt automatisch de teksten en de ZOOM-link.

Je kunt vanaf het begin meedoen of ergens later op de avond aanhaken. Zazen is van 19.30 - 20.30 uur, met individuele kinhin of rek- en strekoefeningen tussendoor. De dharma les is om 20.30 uur

Wil je meedoen en is maandagavond niet je vaste avond? Geef je dan op om de teksten en de Zoom-link te ontvangen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

DINSDAGAVOND

Wekelijks is er onder leiding van Marli Jifu Daigen Sensei een ZOOM-bijeenkomst tussen 19.45 en 21:30 uur, je ontvangt automatisch de Zoom-link en de te behandelen tekst.

Je kunt vanaf het begin meedoen of ergens later op de avond aanhaken. Zazen is van 19.45 - 20.45 uur, met individuele kinhin en rek- en strekoefeningen tussendoor. De dharma les is om 20.45 uur.

Wil je meedoen en is dinsdagavond niet je vaste avond? Geef je dan op om de Zoom-link te ontvangen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..        

DONDERDAGAVOND  

Wekelijks is er onder leiding van Leo Sumitra Sensei een ZOOM-bijeenkomst tussen 20.00 en 21.30 uur. 

Zazen - driemaal zitten - is van 20.00 - 21.30 uur met individuele kinhin en rek- en strekoefeningen tussendoor. Leo stuurt van tevoren inspirerende teksten toe. Je kunt vanaf het begin meedoen of ergens later op de avond aanhaken.

Elke vierde donderdag van de maand lezen en bespreken we gezamenlijk een tekst. Het programma wordt dan: zazen en kinhin 20.00 - 20.35 uur, vanaf 20.35 uur tekst lezen en bespreken, 21.15 uur zazen. 

Wil je meedoen en is donderdagavond niet je vaste avond? Geef je dan op om de ZOOM-link en de teksten te ontvangen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Donatie

Voor de doorgaande groepen op maandag , dinsdag en donderdagavond. Automatische incasso klein 37,50 euro of groot abonnement 55 euro. Of 225 euro voor het hele seizoen.

Klik hier om naar 'aanmelden' te gaan

Leven met sterven (deel twee):

'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?

 

Onder begeleiding van Irene Bakker.  

Gepland op zaterdag 5 september van 10.30 tot 17.00 en zondag 6 september van 10:00 - ca. 16:00

 

Donatie

125 euro

Klik hier om naar 'aanmelden' te gaan

 

 

'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?'

Tijdens het eerste weekend 'Leven met Sterven' in april 2019 in de zendo met Irène Bakker Sensei werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. Ontkenning van onze eindigheid levert niet minder angst op, integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en te genieten. Accepteren van de eindigheid van ons leven is niets anders dan het accepteren van het leven zelf!

In deze vervolg workshop 'Leven met Sterven' zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet, overmand door onze eigen angsten of emoties, terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor 'Leven met Sterven' deel II is dan ook: 'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?

'We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden. Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid.

Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ (Deel I) met Irène Sensei is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène.

Irène Sensei gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie Zen Spirit.nl voor de pagina’s 'Leven met Sterven’ en bij ‘Literatuur & meer’.

Aanbevolen literatuur:Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014 Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”, Forum, 2004

De zitzaterdagmiddag van 23 mei 2020 is verplaatst naar 16 mei 2020, met daisan en dharma-talk via ZOOM, van 15.00 tot 17.00 uur.

Programma
15:00 – 15:25 uur : geleide meditatie + 5 minuten rekken en strekken
15:30 – 15:55 uur : zazen en daisan + 5 minuten rekken en strekken
16:00 – 17:00 uur : dharma-les met koan en 4 geloften

O.b.v.  Helma Jifu Vulink Sensei